Jun 22, 2018
Home » Sygefravær » DFDS giver tidligere kriminelle et job og en fremtid
I samarbejde med High:Five giver DFDS tidligere kriminelle en ny chance

DFDS giver tidligere kriminelle et job og en fremtid

High:Five formidler jobs til unge med en kriminel fortid, så de kan vende tilbage til en stabil og normal tilværelse. DFDS er en af de virksomheder, som har givet mange unge mennesker en ny chance gennem High:Five-projektet.

Det stod ikke skrevet i stjernerne, at Allan Sørensen skulle stå med et færdigt eksamensbevis som skibsmekaniker og et godt omdømme blandt kolleger og chefer om bord. For det er langt fra den normale udgang på en ungdom med kriminalitet og fængselsstraf. Havde han gjort som de fleste, var han fortsat i det destruktive spor, der ikke levner mange chancer for et godt liv, og som hvert år koster det danske samfund svimlende summer samt tab af menneskelig kapital og velfærd.

Men Allan valgte ikke at spilde sit liv. Via High:Five-projektet fik han job i DFDS, hvor han gennemførte en kursændring, som betyder, at han her ved udgangen af marts formelt afslutter sin uddannelse i DFDS og fremover kan kalde sig skibsmekaniker med fast job og løn på vores rute mellem Amsterdam og Newcastle.

Det samme gælder Kasper Tange Høyer, der kom ind uden en jobfremtid, men som greb chancen, vandt vores og kollegernes tillid og nu kan glæde sig over at være den første elev på vores nye tjeneruddannelse.

Rykker det?
Allan og Kaspers nyvundne livsglæde deles af alle i DFDS, som har lært dem at kende i deres tid hos os, og af alle, der har en andel i, at de fik chancen og støtten. Det er ikke alle unge, vi får ind via High:Five-samarbejdet, der klarer sig lige så godt som Allan og Kasper. Af alle dem, vi igennem årene har haft til samtale, er ca. 70% startet i job hos os – de øvrige har vi ikke kunnet se arbejde på et skib, eller de har selv takket nej til det, for selv om arbejde på et skib rummer særlige muligheder for at få et trygt, nært og forpligtende arbejdsmiljø, så er det  ikke et miljø, der passer til alle. Man er væk fra alt i 14 dage ad gangen, uden adgang til gå i byen, vennerne, fester mv. Men af dem, der er startet i job hos os, har langt de fleste været en succes.

Hvad kræver det så? Og hvorfor skal man gå ind i så forpligtende et program? For det er forpligtende, både for virksomheden og for de enkelte chefer og kolleger omkring den unge.

Man skal ikke have urealistiske forventninger. Der vil være nogle, der falder tilbage. Det har vi også oplevet – i alt ni gange – og det er altid træls at føle, at man har spildt kræfter, energi og personligt engagement på et mislykket projekt, og at se en ung, man måske har udviklet sympati for, forspilde sine chancer. Derfor skal man sammen med High:Five lave en omhyggelig udvælgelse af de unge, så man får dem, der passer bedst til virksomheden og de kommende kolleger. Det har medarbejderne i High:Five heldigvis stor erfaring med, så de kan støtte virksomheden i processen med at finde de bedst egnede unge, der også selv vil det.

Man skal også huske, at ingen i virksomheden står alene med ansvaret for den unge. Både de udvalgte chefer og de kolleger, som den unge skal arbejde sammen med, er fælles om at tage den unge under deres vinger. Det er også en god ide at udvælge en særlig ansvarlig for samarbejdet – en slags tutor.

Hvorfor skal man gøre det?
Man skal gøre det, fordi det er glæden og stoltheden ved at have bidraget til, at en ung kommer ind på ret spor og foretager gode valg, der står tilbage i hukommelsen hos alle, der har været involveret. Man skal gøre det, fordi det er en fuldstændig konkret måde, der handler om det enkelte unge menneske, og fordi resultatet kan ses og er vigtigt både for samfundet og den unge.

Danske virksomheder kan leve op til deres medansvar for samfundets udvikling på flere måder. At yde en social indsats er en af dem, og her har vi virksomheder særligt gode muligheder for at gøre en forskel fordi vi rent faktisk kan tilbyde jobs – jobs, der er den mest effektive vej for en ung, der gerne igen vil være en aktiv del af det samfund, de ellers havde meldt sig ud af.

About Henrik Holck

Henrik Holck
Henrik Holck er medlem af koncernledelsen i DFDS og VSFA, og formand for High:Five’s bestyrelse. Henrik brænder for at få unge kriminelle ind på arbejdsmarkedet og fastholde udsatte medarbejdere på arbejdspladsen.

Check Also

Kom med til arrangementer om unge og målretning af fremtidens arbejdskraft

VFSA afholder sammen med VirksomhedsnetværkCabi en række arrangementer under titlen Målret fremtidens arbejdskraft – Motiver …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *