Dec 11, 2018
Home » Sygefravær » Gæsteblog: Fritidsjob for udsatte unge er en nødvendig investering

Gæsteblog: Fritidsjob for udsatte unge er en nødvendig investering

VFSA har i 2017 bl.a. fokus på, hvordan virksomheder og erhvervserfaring kan hjælpe forskellige grupper af udsatte unge med at komme tættere på arbejdsmarkedet eller uddannelse. I den forbindelse bringer vi her et gæsteblogindlæg, som er skrevet af Fritidsakademiet (FRAK). FRAK hjælper unge fra udsatte boligområder med at få et fritidsjob og løse praktiske opgaver for festivaller, kommuner og virksomheder. Eksempelvis Logik og Co.

Fritidsjob for udsatte unge er en nødvendig investering

Spørger man Abdallah, hvad han er mest stolt af, så kommer svaret prompte: ”Jeg er stolt af, at jeg allerede som 13-årig har tjent mine egne penge og har lært, hvordan man tjener penge på den rigtige måde”. Abdallah har siden 2016 været en del af Fritidsakademiet (FRAK). Han arbejder lige nu for Logik og Co, men det vender vi tilbage til. I FRAK lærer han at arbejde sammen med andre 13-17-årige unge fra Nørrebro og Amager. De arbejder i teams under supervision af en gruppeleder til festivaler såsom Distortion og Yoga Festival, hvor de løser praktiske opgaver. ”Jeg har været med til oprydning, stå vagt i hoppeborg, tømme skraldespande, sætte hegn op, spærre af for trafik og hjælpe tilskuere og gæster, når de har spørgsmål, og meget mere”, siger Abdallah energisk.

FRAK gør unge gode til at arbejde. Hos os lærer Abdallah og andre unge fra udsatte boligområder, hvad de ikke har lært endnu. De erfarer arbejdsmarkedets spilleregler ved at få praktisk arbejdserfaring. Vi oplever, at de får blod på tanden, når de først har prøvet at arbejde og tjene penge. Og det er vigtigt. Forskning peger på, at unge med fritidsjobs klarer sig bedre i skolen og at de har højere sandsynlighed for at være i beskæftigelse eller uddannelse efter de er færdige med folkeskolen end unge, der ikke har haft et fritidsjob. Vi har indtil nu samarbejdet meget med kulturarrangører, der har hyret vores unge til at løse praktiske opgaver i forbindelse med deres events. Men vi skal have virksomhederne med, hvis det virkeligt skal batte noget. Vi er derfor engagerede i at få flere virksomheder til at hjælpe vores unge på vej. Det kan de gøre ved enten at hyre en gruppe unge til at løse en konkret opgave. Det kunne fx være at tømme en kælder eller pakke goodiebags til en konference. Eller ved at ansætte en af vores unge i et fritidsjob.

Vi spurgte Abdallah, hvorfor det er godt, at FRAK findes. ”Fordi vi rydder godt op, vi gør det med kærlighed og ikke med had. Vi gør tingene ordentligt. Ved at unge lærer at tjene penge, så får de en bedre fremtid. Hvis ikke man lærte det, ville gadelivet tage imod dem. Der er mindre chance for, at man hænger i gaderne og bliver kriminel med FRAK”. Vi kunne ikke sige det meget bedre. Fritidsjob for udsatte unge er en nødvendig samfundsinvestering, hvis vi vil undgå store samfundsøkonomiske og menneskelige omkostninger på sigt.

Dét forstår Balder Johansen fra byggefirmaet Logik & Co. “Alle ved, at lærer man at arbejde tidligt i livet, så er chancen for at man er på arbejdsmarkedet senere i livet rigtig stor. De udsatte unge vi arbejder med kommer måske fra familier, hvor man ikke har arbejdet i generationer. Specielt for dem er det vigtigt at de får en tilknytning til en arbejdsplads og begynder at lære arbejdslivets værdier, glæder og op- og nedture at kende”.

Det gode partnerskab

FRAK har et tæt og unikt partnerskab med Logik & Co, som er kendt og anerkendt for at påtage sig et bredt socialt ansvar især på Nørrebro, hvor de holder til. Flere af vores unge har fået lærepladser hos dem. Fx Walid som fik læreplads som elektriker efter at have løst en mindre byggeopgave, som Logik & Co havde hyret FRAK til. Og nu har Abdallah også fået en chance. Logik & Co. har hyret FRAK til at stå for at feje deres gård og rydde op og støvsuge værkstedet to gange om ugen. Aftalen er enkel. Abdallah er ansat hos os i FRAK, og vi står således for kontrakt, forsikring og lønadministrationen. Vi har styr på, hvad Abdallah må og ikke må ifølge lovgivningen og vi har løbende dialog med Abdallah for at sikre, at han er motiveret. Logik og Co. skal blot betale en månedlig faktura. På den måde slipper de for administrationen ved at have en fritidsjobber. Og kan forholdsvist nemt gøre en stor forskel for en ung fra Blågårds Plads, som blot har brug for et skub i den rigtige retning.

Logik & Co har også været gode til at tænke FRAK ind som underleverandør i forbindelse med byggeprojekter. Unge fra FRAK var således med i renoveringen af Folkets Park.

Vi er klar over, at samarbejdet med Logik & Co er lidt udover det sædvanlige. De er en socialt engageret virksomhed, der tidligere blandt andet vandt CSR People Prize, som VFSA uddeler hvert år. Men også andre virksomheder kan hyre vores unge til at løse deres praktiske opgaver. Vi oplever, at alle typer af virksomheder ved en lille indsats kan gøre en stor forskel for udsatte unge.

Det gør en alverden til forskel for Abdallah at arbejde for Logik & Co og være en del af FRAK. ”Jeg er blevet meget bedre til at hjælpe andre mennesker, vise mine gode sider, tale med folk jeg ikke kender, og til at knokle hårdt!”, slutter Abdallah af med et lidt genert smil.

Lad os sammen investere i at få flere unge i fritidsjob. Det er den eneste vej at gå for vores velfærdssamfund!

Skrevet af Lucas Nielsen, Administrations- og udviklingsleder i Fritidsakademiet

Læs mere om FRAK her

Foto: Jonas Ahm

 

About Søren Rasmussen

Søren Rasmussen
Søren Rasmussen, sekretariatsmedarbejder i VFSA

Check Also

Kom til konference om alternative rekrutteringsveje

Mandag d. 18. september sætter Virksomhedsforum for Socialt Ansvar (VFSA) sammen med Cabi og en …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *