Jun 22, 2018
Home » Folkemødet » Socialøkonomiske virksomheder skal også tjene penge
Debat på Folkemødet mellem formand for VFSA Sven Blomberg i debat med VFSA medlem Torben Schreiber og Allan Agerholm, forsker Helle Holt, Direktør i Bybi Oliver Maxwell og Administrerende direktør i Den Sociale Kapitalfond Lars Jannick Johansen.
VFSA debatarrangement i BRFkredits telt på Folkemødet 2014

Socialøkonomiske virksomheder skal også tjene penge

Der er masser af potentiale for både socialøkonomiske og kommercielle virksomheder i at indgå samarbejder. Det var det primære budskab fra paneldeltagerne ved VFSA’s debatarrangement på Folkemødet 2014.

Må socialøkonomiske virksomheder tjene penge til deres ejere, eller skal hele overskuddet geninvesteres i forretning? Det var ét af de spørgsmål, som blev diskuteret på VFSA’s debat fredag eftermiddag på Folkemødet.

Et oplagt panel bestående af Sven Blomberg formand for BRFkredit og VFSA,  Torben Schreiber Adm. Direktør i Schreiber Gruppen, Direktør i Bybi Oliver Maxwell, Lars Jannick Johansen Direktør i Den Sociale Kapitalfond, Helle Holt fra SFI og Direktør Allan Agerholm fra Bella Center kom med erfaringer og bud på, hvordan samarbejde mellem socialøkonomiske og kommercielle virksomheder er frugtbare for begge parter.

Nogen entydig konklusion på spørgsmålet om profit og socialøkonomi, kom der dog ikke ud af debatten, men de repræsenterede erhvervslederne fra VFSA og den socialøkonomiske virksomhed Bybi, var overordnet set enige om, at socialøkonomiske virksomheder skal kunne begå sig på markedsvilkår og derfor gerne må tjene penge på lige fod med traditionelle virksomheder. Det kan sågar være afgørende for, at sådanne virksomheder kan vokse og skabe jobs til endnu flere udsatte grupper på arbejdsmarkedet.

Samarbejder med socialøkonomiske virksomheder er socialt ansvar

Debatten på Folkemødet var den foreløbige kulminationen på VFSA’s arbejde med at fremme kendskabet og interessen for socialøkonomiske virksomheder, som en måde hvorpå traditionelle virksomheder kan tage et socialt ansvar. Samarbejder med socialøkonomiske virksomheder kan især være en ide for virksomheder, som pga. branche, arbejdsopgaver eller andre forhold, har svært ved at ansætte folk med nedsat arbejdsevne eller særlige behov direkte i deres virksomheden.

Flere VFSA virksomheder har således selv hyret socialøkonomiske virksomheder ind for f.eks. at varetage rengøring, IT-opgaver eller købe deres produkter.

På baggrund af VFSA’s egne erfaringer med socialøkonomiske virksomheder, er der blevet udformet en inspirationsfolder til andre virksomheder. Folderen fortæller om potentialer og udfordringer ved at samarbejde med socialøkonomiske virksomheder, og indeholder en liste over socialøkonomiske virksomheder. Hent inspirationsfolderen her.

About elisabeth larsen

Elisabeth Larsen er studentermedhjælper hos Virksomhedsforum for Socialt Ansvar.

Check Also

Afdelingsleder Anette Schandorph fra ISS Facility Services interviewes til Folkemødet 2015

VFSA talte virksomhedernes sag på Folkemødet 2015

Er der noget, alle kan blive enige om, når velfærdssamfundet diskuteres, så er det dette: …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *