Jun 22, 2018
Home » Virksomheders erfaringer » Vi skal fokusere på potentialet
Som optakt til Integrationsudspillet besøgte Økonomi- og Indenrigsminister Morten Østergaard for nyligt ISS for at høre om erfaringerne med at få flygtninge og indvandrere i job via vores samarbejde med kommunerne.

Vi skal fokusere på potentialet

Der er meget at vinde ved at kommuner og virksomheder arbejder tæt sammen om at hjælpe indvandrere og flygtninge ind på det danske arbejdsmarked. Det mener man i Regeringens nye integrationsudspil, og hos ISS har vi præcis samme erfaring. Det handler om at fokusere på potentialet.

Ibrahim er en af mine 8000 kolleger i ISS Danmark. Han kom til Danmark som asylansøger for små fem år siden, men arbejdede inden da som buschauffør i sit hjemland. For Ibrahim var det vigtigt at få et job og have noget meningsfyldt at stå op til om morgenen. Gennem et samarbejde mellem kommunen og ISS startede han i et praktikforløb hos os sideløbende med, at han lærte dansk. I dag er han fastansat og kan forsørge sig selv.

20 år med gode erfaringer
Ibrahims historie er ikke unik. I ISS har vi gennem mere end 20 år samarbejdet professionelt med kommunerne om at få bl.a. flygtninge og indvandrere i job. Og i løbet af det seneste års tid har vi fx gennem VFSA samarbejdet med en række andre danske virksomheder for at dele vores erfaringer på området.

Derfor tøvede vi heller ikke med at bakke op om Regeringens nye integrationsudspil, da det blev præsenteret for nyligt. Udspillet fokuserer netop på, at der skal samarbejdes tæt mellem kommuner og virksomheder, hvis flere flygtninge og indvandrere skal flyttes fra passiv forsørgelse over i job. Samme konklusion var det såkaldte Carsten Koch-udvalg nået frem til kort forinden.

Det betaler sig
Når vi som kommerciel virksomhed har mere end 20 års erfaringer på dette område, er det fordi, det betaler sig. Ud over at vi selvfølgelig løfter et vigtigt samfundsansvar, sikrer samarbejdet os et langt bredere rekrutteringsgrundlag. Det er vigtigt allerede i dag, men bliver desto mere vigtigt, hvis det spirende økonomiske opsving bider sig fast. Her kan manglen på arbejdskraft komme til at lægge en kraftig dæmper på festlighederne, hvis ikke vi formår at få langt flere i job. Dertil kommer at vi gennem en uvildig undersøgelse i ISS har dokumenteret, at mangfoldige teams skaber positive resultater på bundlinjen.

Fokusér på muligheder frem for begrænsninger
Nogle vil måske skyde mig i skoene, at ISS er en helt særlig case, fordi mange af mine kolleger ikke behøver lange akademiske uddannelser for at kunne bestride de job, vi som virksomhed tilbyder. Jeg vil dog vove den påstand, at det langt hen ad vejen handler om virksomhedens grundlæggende indstilling til rekrutteringsopgaven. Lad mig bare bruge Ibrahim som eksempel endnu en gang: Hvis vi i hans tilfælde havde fokuseret på, at danskkundskaberne var mangelfulde, og havde fravalgt ham på den baggrund, ville vi være gået glip af en medarbejder, som i dag er ivrig efter at lære nyt, er motiveret og som kort fortalt gør en forskel. I ISS ved vi af erfaring at langt de fleste mennesker rummer et potentiale. Vi har med andre ord valgt at fokusere på muligheder frem for begrænsninger.

About MartinThomsen

MartinThomsen
Martin Thomsen er adm. direktør i ISS Facility Services A/S. Martin brænder særligt for udvikling af rummelige og omstillingsparate virksomheder i forhold til kunder og omgivelsers krav.

Check Also

Klar viden er forudsætning for værdifulde fleksjob

Fleksjob er en god måde at give en person med nedsat arbejdsevne en tilknytning til …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *